OPDRAGELSE! Hvad er det? 

Hvis man havde sagt ordet for 100 år siden ville det have en helt anden betydning end det vi tænker i dag (Håber jeg da) 

Vi vil her koncentrere os om hundens opdragelse, så lad os prøve at sætte nogle ord på hvad det så er! 

I min verden er der stor forskel på træning og opdragelse. Jeg vil aldrig bruge forbudsord under træning, men det betyder altså ikke at alt er tilladt derhjemme (Alt er heller ikke tilladt under træning, men der er andre regler) Man er nødt til at have regler/grænser for hvad hunden må. Familien skal være enige om disse regler og allerbedste er det hvis familien har talt det igennem inden hvalpen flytter ind og er enige om det. Familien skal også være enige om et forbudsord – Det kan være AH AH, Fy Fy, Nej eller noget helt andet, men det er ikke nemt at være hvalp hvis ordet ikke er det samme hver gang. Familien skal sammen vælge 3 ting som hvalpen ikke må. Det kan f.eks. være Ikke at komme i sofaen, Ikke at være i køkkenet, Ikke at løbe udenfor parcellen, Ikke at gø i haven, Ikke at hoppe op af flok, Ikke at tigge, Ikke at tage børnenes legetøj, Ikke at bide i mennesker, eller noget helt andet. Det er vigtigt at familien er enige om de 3 ting de sammen har valgt og kun bruger forbudsordet på disse 3 – Ellers får de en hvalp der opgiver at gøre det rigtige fordi alt er forbudt. De dyre sko og de farlige potteplanter må man i en periode stille sådan at hvalpen ikke kan nå dem (Et børnegitter eller anden afskærmning kan være en god ide). 

Når hunden har forstået et af de 3 forbud kan man sætte et nyt forbud ind – På den måde skal hvalpen hele tiden kun forholde sig til 3 forbud og det den har lært vil sidde som et solidt hjernespor og den vil være modtagelig for ny indlæring. 

Når den gør noget den ikke må (Og det gør den) skal man prøve at aflede dens opmærksomhed så det forbudte bliver uinteressant, f.eks. ved at tale til og tage kontakt til et stykke legetøj der ligger på gulvet.

Hvalpen vil straks overføre sin interesse til dette stykke legetøj som har vores interesse, eller have en lille dåse med raslende godbidder i lommen, som kan fange hundens opmærksomhed. Hvis det er et af de 3 ting siger man samtidig forbudsordet, men uanset er det samme metode. Hvis den tager noget som den ikke må beholde, så byt med noget andet – enten mad eller legetøj (Sæt dig altid på huk eller vend ryggen eller siden til hunden når du vil have at den skal komme hen til dig). En anden måde at få hvalpen til at slippe det den er i gang med er pinning. Det er at holde en hånd over hundens snude (Uden at klemme) Bare holde – Og lige i det man kan mærke at hunden slapper af roser man og belønner. Lad være med at råbe, skrige og slå. Hvalpen bliver kun frustreret og du kommer længere væk fra det du ønsker. (Hvordan har du det selv med en chef der taber besindelsen og råber og skriger? Taber han terræn eller vinder han jeres tillid?)  

A`pro`po tillid! Det er så vigtigt at hvalpen opbygger et tillidsforhold til sin ejer. Hvis ejeren siger at det er OK at gå hen og hilse på naboens store hund, så SKAL det være ok – hvis det ikke er OK, falder det tilbage på ejeren (Tillidssvigt). Hvis ejeren siger at det er OK at gå over en gyngende gangbro, så SKAL den holde og ikke give en uheldig oplevelse.

Tilliden må aldrig svigtes. Hvis ejeren påfører hunden smerte eller ubehag vil 

det være i den gode sags tjeneste – f.eks. ved dyrlægen, og hunden skal gerne tro på at det er OK, fordi ejeren siger at det er OK (Fuld tillid).

Dette er ikke sagt for at lave curling-hunde – det er ikke meningen. 

Hvis vi har et tillidssvigt (F.eks. at vi kommer til at træde på hunden) så fortsæt det du er i gang med uden at trøste, klappe og nurse, men dette tillidsbrud må kun være ganske få gange. At vinde hundens tillid er 

ikke noget man kan kæmpe, true eller slå sig til – Nej, det skal man gøre sig fortjent til. Hunden lyver aldrig og hvis den vælger et menneske fra, er det sandsynligvis fordi der er en grund til det.

Dette er ikke sagt for at lave curling-hunde – det er ikke meningen. 

Hvis vi har et tillidssvigt (F.eks. at vi kommer til at træde på hunden) så fortsæt det du er i gang med uden at trøste, klappe og nurse, men dette tillidsbrud må kun være ganske få gange. At vinde hundens tillid er ikke noget man kan kæmpe, true eller slå sig til – Nej, det skal man gøre sig fortjent til. Hunden lyver aldrig og hvis den vælger et menneske fra, er det sandsynligvis fordi der er en grund til det. Man kan så stå med hunden i en snor så den ikke løber væk, men der er ingen usynlige bånd. Man kan stå med en hund uden 

snor og den vælger at være ved ejeren fordi der er usynlige bånd. Det er de bånd vi skal opbygge. Tillid er lig med livskvalitet! 

Indkald er vigtigt at få startet med så tidligt som muligt (Lige når man får hvalpen hjem) Den er på dette tidlige stade afhængig af ejeren og er nødt til at holde sig til vedkommende. Start med at sidde på hug eller på gulvet med lækre SMÅ godbidder. Sig hundens navn med lys og glad stemme efterfuldt af en godbid. 

Navn – godbid, navn – godbid……….. Ejeren går væk og roser lige i det hvalpen følger efter – og det gør den 

– for den har jo lige fået alt det gode og det må meget gerne fortsætte. 

Ejeren går væk igen, men siger hundens navn lige i det den begynder at gå hen mod ejeren. Ros, klap, kæl og vis at du er henrykt for at den kommer. Lad være med at række ud efter hvalpen! Godbidden og kærtegn skal serveres helt inde ved ejeren. Sid gerne på hug, så man ikke virker så stor og skræmmende. Husk at det er hvalpen der skal komme til dig og ikke omvendt. Løb ikke efter den – det kan blive en sjov leg for hvalpen hvis den opdager at den kan stjæle noget og løbe – gerne med hele familien efter sig. Allerede på det tidlige tidspunkt er det en god ide  

*at kalde – rose og belønne – sætte snor på hunden – rose og belønne - tage snoren af – sige fri – lade hunden løbe * Gentag fra * til * mange gange. 

Indkald må gerne blive en sjov leg for hunden. Et familiemedlem holder hunden et andet medlem gemmer sig og kalder. Når hunden finder, får den noget ekstra lækkert. 

Uanset hvor glad man er for hvalpen har både den og ejeren brug for pause. Lær den at være tryg og glad for at være på sit tæppe, kurv eller bur. Det skal trænes – det kommer ikke bare af sig selv. Tæppe eller kurv skal betinges til at være verdens bedste sted. Læg nogle små, lækre godbidder på tæppet – så snart hvalpen har spist bodbidderne droppes den næste godbid. Gentag 3 – 6 gange og læg så en godbid udenfor 

tæppet. Når hvalpen har spist den, vil den straks søge tilbage til tæppet fordi den havde succes der før – der belønner man straks og roser og klapper. Drop godbidder igen og gentag, men husk at stoppe inden hunden bliver træt af legen. Al træning med en hvalp må højst gentages et par gange – den bliver hurtigt træt – så hold pause – Pauserne er lige så vigtige som selve træningen. Årsag til at hvalpen mister interessesen:  

En lille hund bliver hurtig mæt –  

Godbidderne er ikke lækre nok –  

Den skal tisse eller besørge –  

Den er mættet med indtryk –  

Den er træt efter leg med en anden hvalp eller andet.  

Uanset - PAUSE! Det er vigtigt at træne ro. Sæt jer på en bænk og se på alt hvad der sker omkring.

Først et meget roligt sted, som så bliver mere og mere trafikeret. Lær hunden ordet ”vente” lige fra første dag.

Jeg bruger det når jeg åbner døren, stopper ved en kantsten, stiller madskålen ned, når hunden skal i bilen, når den skal have snor på osv. 

Den optimale renlighedstræning: Man afleverer en T-shirt som man har gået i i adskillige dage ved kennelen ca. 2 uger inden man henter den lille. Når man henter hvalpen vil den T-shirt dufte af alt det gode som hvalpen kender i forvejen. Den T-shirt lægger man i en papkasse som passer i størrelse til hvalpen. 

Papkassen placeres på en stol ved siden af ejerens seng. Hvis hvalpen bliver urolig i løbet af natten lægger man sin hånd ned til hvalpen – hvis den ikke falder til ro af det må man ud og tisse med den. Den løftes ud, så den ikke når at tisse på vejen ud. Hvalpen vil aldrig tisse i kassen som den ligger i – Den får ikke mulighed for at tisse på gulvet, men lærer den at det foregår udenfor. Hvis man ikke hører hvalpen hele natten må 

man hurtigt løfte den ud om morgenen. Man roser når den tisser, men venter til den er færdig – ellers kan man afbryde processen – vent lige med at gå ind til du har set om den også skal af med andet. Hvis man har problemer med renlighed, kan man have hvalpen i et begrænset areal eller et bur, og gå udenfor med den hver anden time. Sig gerne ordet ”tis, tis” lige når den skal til det, for at lære den at tisse på kommando. 

Uanset hvilken størrelse hvalpen har nu og senere er det ønskværdigt at den ikke springer op af flok. 

Hvalpen hopper kun op af folk for at vise venlighed, den vil gerne have kontakt til ansigtet, den gør det ikke for at være uartig. Tænk omvendt! Hav fokus på at den ikke hopper op. Sæt dig på hug ned til hvalpen, læg lidt godbidder på jorden og klap og ros mens den spiser, når den er færdig med at spise godbidderne har du 

lidt i hånden som du holder så højt at hvalpen må sætte sig for at nå dem (Men ikke så højt at hunden hopper efter dem). Så snart hunden sidder, roser og belønner du – på den måde lærer den at sidde ned og hilse.

Ros den hele tiden mens den har 4 ben på gulvet – hvis den hopper op rejser du dig og vender ryggen til hunden, men kun et øjeblik (Den skal ikke afvises) Sæt dig hurtigt på hug igen og hils på hvalpen. Fortæl dine gæster hvordan man gør og vær konsekvent. Den kan ikke forstå at den godt må hoppe op af onkel Axel, men ikke op af tante Olga. 

Hvis hvalpen har hang til at bide i familien – og det har den. Ligesom små børn vil den smage på, og bide i alt. Den bedste måde at fortælle hvalpen at det er uønsket, er at gøre som dens søskende har gjort – nemlig at sige et højt MIV. Hvis det ikke er nok må man aflede, bruge pinning, stoppe legen, men frem for alt, bliv ikke vred og råbende – det fremmer ikke forståelsen! Tænk omvendt! Hav fokus på, og beløn for at den ikke bider. Hvis du ved at der er en bestemt situation hvor hvalpen bider – så undgå den situation! 

At være alene er ikke kun det at forlade hus og hvalp. Træn i starten at hvalpen skal være få sekunder i et andet rum uden at døren er lukket. Hvalpen skal gerne være træt – det vil sige- at den har fået et måltid mad på græsplænen, har leget, har tisset m.v. Det gør træningen af det at være alene meget nemmere og dermed mere sandsynligt at det vil lykkes. Som sagt bare i et andet rum – hvalpen falder i søvn og du bevæger dig til et andet rum. Næste trin er at lukke døren og gå et par sekunder. Lav fra starten et farvelritual. Sig det samme hver gang f.eks. Skal du putte? Med lys stemme. Hvis du har en mørk og sørgende stemme på vil det påvirke hvalpen. Hjemme hos os er det en fest når de skal være alene hjemme. Smid nogle godbidder der hvor hunden skal være eller giv den et tyggeben eller andet den ikke kan komme til skade med. Når du så forlader hjemmet så gå en tur rundt om huset (hvis det ikke er en stor boligblok) – 

næste gang 2 min. – 5 min. - 10 min. osv. Hav et ritual og sig det samme hver gang med lys og glad stemme. 

Selvkontrol er vigtigt for hunden at lære. Nogle kalder det nej-øvelse eller stop-øvelse, men uanset er den vigtig.

Tag en lækker godbid i din lukkede hånd og lad hvalpen snuse til den. Den ved straks hvad hånden indeholder og vil prøve at få fat i lækkerierne. Når hunden trækker hovedet væk (Altså opgiver) åbner du hånden og siger værsgo, Yes eller et andet ord du vælger. Når hunden har forstået legen kan du sige nej 

idet du viser den hånden – når den trækker sig siger du Yes eller værsgo. Den samme øvelse kan man gøre med en skål (Doggie-zen) eller med hundens madskål. 

 

Fokuser på det positive! Tænk omvendt!  

I stedet for at fokusere på at hunden trækker, så hav fokus på at hunden IKKE trækker – og beløb for dette.  

I stedet for at have fokus på at hunden gør, så hav fokus på at den tier stille – og beløn for dette. 

Leg med din hvalp! Det er så vigtigt at man ikke kun bruger godbidder, men også husker at lege med hunden. Smid dig ned på gulvet og gå ind i legen. Hunden vil elske dig for det. 

 

Håndtering og pleje af hvalpen. 

Det er en god ide at se hvalpen igennem hver dag. Lad det være en hyggestund I har sammen, gerne det samme sted og med det samme ord f.eks. Skal vi tjekke? Hav nogle lækre godbidder, så hunden bider i dem og ikke i dine hænder. Masser ganske let uden at klemme og mærk og kig huden efter for utøj. Hav tålmodighed og start langsomt – ros hunden når den slapper af – Det skal være en positiv oplevelse. 

Væn hunden til at få klippet negle. For at hvalpen skal få en god oplevelse med at få klippet negle er det en god ide at have en bøtte med leverpostej og en teske. For hvert lille klip får den en lille smule leverpostej. 

Senere kan man så sætte belønningen lidt ned, men det er vigtigt at etablere et tillidsforhold til det.  

Hold øje med hvalpens tænder når den skifter dem om de blivende tænder kommer som de skal. Min dyrlæge indkaldte til eftersyn da hunden var ca. ½ år gammel, men ellers må I selv holde øje. Væn gerne hunden til at I kan børste dens tænder. Det er ikke så nemt at starte med når hunden bliver ældre, hvis den aldrig har prøvet før. 

Når I alligevel hygger med hvalpen og masserer den, så væn jer til lige at lugte til hundens ører. Bliv ved med at lugte til ørerne hver dag, og I vil aldrig være i tvivl om hvis den har en ørebetændelse. Det er 

smertefuldt for hunden og behandling er nødvendigt. Tør gerne det ydre øre med en tot vat eller en klud. 

Aldrig vatpinde – det er så farligt! 

Øv jer i at løfte hvalpen rigtigt. Det er vigtigt at lære hunden at blive løftet fra de er hvalp, så den ikke føler ubehag når I på et tidspunkt har brug for det. 

 

Kredsinstruktør Inge Holst Møller


Nyheder

Sponsorer